Jeugdduiken bij de Diestse Sportduikers

Al spelenderwijs leren duiken

De Vlaamse overheid heeft zich terecht tot doel gesteld de jeugd meer te doen sporten. Als enige erkende sportduikbond heeft NELOS in die zin haar verantwoordelijkheid genomen (NELOS; Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en Sport, waarbij duikclub Diestse Sportduikers is aangesloten). De oprichting van een speciale afdeling "Subcommissie Jeugdduiken" binnen de commissie Duikonderricht van NELOS zal er borg voor staan dat het duiken met kinderen op een didactisch verantwoorde en veilige wijze zal gebeuren.

Op deze pagina kan je een heleboel informatie vinden wat het jeugdduiken inhoudt en hoe de opleiding zal verlopen.

Mocht er, ondanks al deze informatie, toch nog iets niet geheel duidelijk zijn, aarzel dan zeker niet je vraag te stellen aan één van de bestuursleden of één van de (assistent-)instructeurs. Zij zullen je met veel plezier verder helpen.

Wij hopen in ieder geval om jou binnenkort te ontmoeten!

Doelstelling van het jeugdduiken


Het jeugdduiken heeft tot doel de jeugd (12- tot 14-jarigen) op een aan hen aangepaste manier te laten deelnemen aan de duiksport. Dit beperkt zich niet alleen tot het louter deelnemen. De kinderen krijgen op een pedagogisch verantwoorde manier ook inzicht in alle aspecten van de duiksport en het onderwatermilieu.

Het jeugdduiken leert de kinderen zichzelf te beheersen en te gedragen in een vreemde omgeving, lichamelijk en mentaal. Het bevordert het zelfvertrouwen door nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Het jeugdduiken is dus niet enkel een middel om aan sport te doen maar draagt bij tot de volledige ontwikkeling van het kind.

Opleiding


medisch logo

Jeugdduiken bij de Diestse sportduikers betekent dat al spelenderwijs de duiksport onder de knie krijgt. In ons opleidingsprogramma kan je 3 brevetten halen:

• Bronzen Dolfijn

• Zilveren Dolfijn

• Gouden Dolfijn


In elk van deze brevetten worden in toenemende mate verwachtingen gesteld aan het kennis en vaardigheden in de verschillende facetten van de duiksport. Dit gaat dus verder dan louter het fysieke sportfacet. Het is voor ons van groot belang dat de jeugdduikers op een plezierige en pedagogisch verantwoorde manier inzicht en vaardigheid in alle aspecten van de duiksport en het onderwatermilieu krijgen.

De jeugdduikers worden ingedeeld in groepen die worden samengesteld op basis van leeftijd en ervaring in de duiksport. Elke groep heeft zijn vaste begeleiders voor het opleidingsjaar. De trainingen zijn afwisselend opgebouwd uit het bijbrengen van technieken, fysieke vaardigheden en kenniselementen (aangepast aan de leeftijd van het kind) over duiktechniek, fysica, medische aspecten, flora en fauna van de onderwaterwereld.


Locatie en tijdstip van de trainingen

Van september tot eind mei

Stedelijk zwembad “De Warande”, Omer Vanaudenhovenlaan 3, 3290 Diest

elke dinsdag van 20:30 tot 21:30

Van juni tot eind augustus gaan we buiten duiken:

Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol

elke dinsdag 19:15 afspraak aan de waterkant, 19:30 briefing.

 

voor uitzonderingen kijk in de kalender

Buitenduiken en brevetten.


Duikmateriaal

Vanaf ongeveer Juni (onder voorwaarde dat het buitenwater 12°C is) kunnen diegene die dat wensen buiten gaan duiken onder begeleiding van ons kader. Hier worden de in het zwembad aangeleerde vaardigheden en kennis elementen beproefd tijdens een aantal "doopduiken" voor de verschillende brevetten.

Ook is er de mogelijkheid om specialisatie brevetten te behalen (Hulpverlener, Fotograaf, Archeoloog, Bioloog, Trimvest, Duikploeg,Vaartuig 1 en 2 etc.).

Onze vaste duikstek is het Zilvermeer te Mol. Hier zijn geweldige mogelijkheden om te duiken op ieder niveau.


Voor het buitenduiken betreffende duikdiepten en duiknormen geldt de onderstaande reglementering:


Duikdiepten zijn afhankelijk van leeftijd en de behaalde kwalificaties van de jeugdduiker.

Leeftijd 8 tot 12 jaar: bronzen/zilveren dolfijn, doopduiken maximum zone -3m daarna maximum zone -5m

Leeftijd 12 tot 14 jaar: bronzen/zilveren dolfijn, doopduiken maximum zone -3m daarna maximum zone -5m, vanaf gouden dolfijn maximum zone -10m

De maximum diepte van de duikplaats zal bij voorkeur de toegelaten diepte niet overschrijden.

De duiken zullen bij voorkeur plaats hebben in nabij contact met de bodem.

1 duik per 24 uur wordt aangeraden. Niettegenstaande kan vanaf de leeftijd van 10 jaar één successieve toegelaten worden mits toelating van een Instructeur Jeugdduiken ter plaatse.

Nachtduiken zijn verboden.

De minimumtemperatuur van het water mag niet lager zijn 12°C.

Bij 12°C. is de duikduur beperkt tot +/- 10min.

Boven de 12°C wordt er aangeraden de duikduur te beperken tot 25 min.